december 13, 2020

Wat is mijn favoriete lens en waarom?

Mijn foto’s worden wel eens omschreven als intiem, alsof je er echt inkruipt en in het moment aanwezig bent. Dat is ook precies wat ik zelf erg mooi vind, ik heb weinig met hele brede beelden, waarop het onderwerp slechts klein aanwezig is. Natuurlijk maak ik altijd wel een aantal van deze plaatjes, maar de intieme beelden, zijn beelden waar ik echt blij van word. De emotie spat dan van het beeld af.

De keuze van mijn lens sluit hier dan ook bij aan. Mijn absoluut favoriete lens is de Zeiss Batis 85 mm 1.8. Wanneer ik aan niet fotografen uitleg wat de 85 mm lens is, zeg ik dat je het zou kunnen zien als een lens die als het ware een beetje inzoomt. Het is geen zoomlens, maar wanneer ik door de lens kijk zie ik een beeld wat iets dichterbij gehaald lijkt in vergelijking met het beeld wat je ziet met eigen ogen. Het beeld wat je ziet met je eigen ogen is trouwens het meest vergelijkbaar met 50 mm. Ik vind het heel fijn dat je door de 85 mm automatisch afstand moet maken, omdat je dan minder ‘in hoeft te breken’ in het moment, waardoor het moment mogelijk verloren kan gaan. Bovendien maakt de afstand de 85 mm lens heel Coronaproof.

Met een diafragma 1.8 is mijn favoriete lens ook heel lichtsterk, heel fijn voor binnen. Bovendien heeft hij een hele mooie bokeh, kwaliteit van scherpte-diepte. Mocht scherpte-diepte je weinig zeggen, je kunt het uitleggen als de wazige achtergrond die je soms ziet in foto’s als het onderwerp scherp is en de achtergrond niet. Mijn favoriete lens kan zoals gezegd niet zoomen, zoomen doe ik zelf, dus je zult me altijd veel zien bewegen tijdens een shoot 🙂

Af en toe is mijn Zeiss lens beperkend qua afstand, dan kan ik niet ver genoeg weg staan van het onderwerp om het op de foto te krijgen zoals ik wil. Dit gebeurt bijvoorbeeld in kleinere ruimtes wel eens, bijvoorbeeld in babykamers. Daarvoor heb ik altijd mijn zoomlens bij me, mijn Tamron 28-75. Hiermee kan ik het beeld net iets uitzoomen als het ware en de afstand toch halen. Kortom, in alle situaties die ik tegenkom bij mijn shoots, kan ik uit de voeten!

Lisa met camera
Foto door Hallo Lief Kleintje fotografie, eigen bewerking

TAGS

SHARE THIS STORY