januari 10, 2023

Het perfecte plaatje of toch niet?

En toen wist ik het niet meer…
Een tijdje geleden had ik een shootreview op een platform voor fotografen, super waardevol om eens mee te maken, maar ik vond het ook verwarrend. Wat ik terugzag was namelijk óf het vertellen van verhalen in je fotografie óf de perfecte plaatjes die je zo aan de muur kan hangen. Een echte tweedeling voor mijn gevoel.

Het verwarde mij ontzettend, want ja, ik wil jullie als klant die mooie plaatjes voor aan de muur geven en wil daarvoor indien nodig soms ook bijsturen in het moment, om het moment nog net wat mooier te maken.
Maar jullie verhaal vertellen, de spontane momentjes meepakken, dat wil ik dus ook. Ik hou van prachtige beelden vol echte emotie, die het moment pakken en het ook waard zijn om aan je muur te hangen. Twee verschillende dingen dus, tenminste zo wordt het vaak gezien, maar waar moest ik dan voor kiezen? Hoe moest ik dan communiceren wat ik deed en is mijn werk dan wel goed?

Omdat ik er zelf niet uitkwam zocht ik contact met Raisa, zij is eerder mijn mentor geweest en ik kan altijd heel fijn met haar te sparren. En ja, ons antwoord was eigenlijk heel simpel, ik doe het eigenlijk gewoon allebei en dat kan gewoon. Wat vond ik dat super fijn en een beetje ontroerend om te horen, want het klopt gewoon zó voor mij op deze manier, maar door alles wat ik om me heen zie, had ik niet het idee dat het kon en mocht.

Door het gesprek met Raisa, is het voor mij helemaal duidelijk waar ik voor sta. Ik wil jullie tijdens de shoot een fijne ervaring geven, waarbij je je echt jezelf kan voelen. Met als resultaat foto’s die jullie verhaal vertellen én foto’s die je het liefst zo groot mogelijk aan de muur wilt hangen, waarbij alle foto’s echtheid en emotie uitstralen. En weet je het, het heeft het me alleen maar trotser gemaakt op mijn werk, de momenten en de perfecte plaatjes, ik geef ze gewoon allebei, hoe tof is dat.

Raisa heeft naar aanleiding van ons gesprek een mooie podcast gemaakt, mocht je hem willen luisteren, luister naar aflevering 53 van de Raisa Zwart podcast.