januari 23, 2021

Fotoafdrukken: een vergelijk van diverse aanbieders

Daar is hij dan mijn blog over fotoafdrukken! Alles lag hier al een hele tijd, maar de tijd ervoor vinden om alles netjes te vergelijken en uit te zoeken, was even een uitdaging. Maar wat een perfecte aanvulling op mijn fotoalbum challenge is het nu!

Je kent het wel, je hebt super mooie foto’s, maar de afdrukken vallen tegen. Hartstikke zonde, zeker als je hebt geïnvesteerd in een fotoshoot. Tijd om te kijken waar je je foto’s het beste kunt afdrukken. Om het makkelijk te maken, heb ik dit voor je gedaan. In deze blog lees je bij welke aanbieders mijn foto’s het allermooist afgedrukt worden!

Om een zo goed mogelijk vergelijk te maken, van verschillende typen foto’s bestelde ik 24 foto’s (10x15cm) bij zes verschillende bedrijven waarbij ik voor enkele ook bestelde op verschillend papier. Ik bestelde daarnaast bij twee professionele bedrijven, maar deze laat ik voor deze blog buiten beschouwing, aangezien jullie als consument daar geen afdrukken kunnen bestellen. Later zal ik nog een blog hieraan wijden, omdat je natuurlijk deze foto’s wel zou kunnen bestellen wanneer je een shoot bij mij geboekt hebt.

Om een overzicht te schetsen van wat ik bestelde, heb ik een lijstje gemaakt van waar ik bestelde, wat, de kosten per fotoafdruk en de verzend- en verwerkingskosten:

Aanbieder Papier en afwerking Kosten Verzend & verwerkingskosten
Albelli Mat 17 cent per foto € 2,95
HEMA Mat 20 cent per foto € 3,75
Kruidvat Briljant Mat 20 cent per foto* € 1,50
Pixum Standaard (dit is glanzend) 25 cent per foto € 3,99
Profotonet Lustre mat 33 cent per foto € 3,99
Smartphoto Mat 14 cent per foto € 4,49
Smartphoto Glanzend 14 cent per foto € 4,49

* Bij Kruidvat bestelde ik de foto’s per ongeluk groter, maar dit is de prijs die vergelijkbaar is met de andere foto’s.

Zoals je ziet heb ik meestal matte afdrukken besteld, dat heeft normaal ook mijn voorkeur, aangezien glanzende afdrukken vaak erg spiegelen.

Kleurcorrectie

Voordat ik jullie meeneem in mijn analyse, wil ik het nog even hebben over iets heel belangrijks, namelijk kleurcorrectie. Als fotograaf besteed ik heel veel aandacht aan de nabewerking en zal ik zorgen dat kleuren optimaal zijn. Dit wil je natuurlijk graag zo houden, daarom is het belangrijk om overal de kleurcorrectie uit te zetten wanneer je gaat afdrukken. Bij het bestellen van de foto’s heb ik dit dan ook overal gedaan, behalve bij HEMA, daar kon dit niet. Bij Smartphoto moet de kleurcorrectie in je account uitzetten, bij de andere aanbieders kan het in het bestelproces.

De foto’s die ik bestelde koos ik zo divers mogelijk om goed te kunnen vergelijken waar de afdrukken het mooiste zijn. Zo koos ik lichte foto’s binnen, maar ook foto’s waar de omgeving donkerder was en lichte foto’s buiten op zandvlaktes, maar ook foto’s in het bos.

vergelijk pixum hema smartphoto mat albelli
Eerste rij: Pixum en HEMA
Tweede rij: Smartphoto mat en Albelli

De resultaten

Zo en dan de resultaten. Over het algemeen ben ik heel erg tevreden over de afdrukken, op het eerste oog lijkt alles best goed. De kleuren zijn meestal goed vergelijkbaar met hoe ik ze bedoeld heb, wat natuurlijk ook zo zou moeten gezien het scherm wat ik gebruik en het feit dat ik het scherm kalibreer, maar toch. Toch zijn er sterke uitschieters naar boven, maar ook naar beneden.

De verliezers

Om te beginnen met de foto’s die er het slechtst uitkwamen, dit was zo duidelijk dat ik deze afdrukken er blind uit kon halen. Degene die dat waren, Smartphoto mat, Hema en Albelli. De Smartphoto mat afdruk was erg geel en Hema erg roze. Daarnaast sprong Albelli eruit, deze foto’s waren echt veel onscherper dan de anderen.

drie fotosoorten vergeleken
v.l.n.r. Pixum, HEMA, Smartphoto mat, Albelli

De winnaars

Maar er waren ook uitschieters naar boven, de winnaars van mijn test. Qua scherpte was dit absoluut Pixum. De foto’s van Pixum zijn echt haarscherp, echt heel mooi. De kleurintensiteit is heel erg mooi, alleen heeft Pixum als je heel goed kijkt net een vleugje geel wat naar voren komt. Dit is echt heel subtiel en bij niet alle foto’s even duidelijk aanwezig, maar het maakte wel dat het niet altijd de winnaar was. Daarbij is Pixum er alleen in glans en niet in mat, dus mocht je echt van mat houden is het geen optie.

Een grote verrassing

En dan de grote verrassing van de test, Kruidvat Briljant mat. Ik had helaas niet zo’n goede ervaringen met de normale Kruidvat afdrukken (erg geel), maar bij het bestellen zag ik dat zij een nieuwe papiersoort aanboden, namelijk Briljant papier. Dit zou volgens de omschrijving professioneel en haarscherp zijn. En wat een resultaat, hele mooie, kleurechte foto’s. Qua scherpte winnen ze niet van Pixum, maar ze zijn nog steeds ontzettend scherp. Dus ben je op zoek naar matte foto’s heeft deze mijn absolute voorkeur. Kruidvat Briljant mat is ook het meest in balans qua kleur en ik kan er geen duidelijk vleugje geel of roze in ontdekken. Een vleugje roze zou je misschien denken, dat heb ik nog niet gehoord. Dat klopt, bij deze. Bij de Smartphoto glans zit net dat vleugje roze, dit is bij enkele foto’s zo mooi, dat het daardoor de winnaar werd, maar meestal werd het te roze.

Tot slot hebben we nog de Profotonet Lustre mat afdrukken. Deze foto’s waren vaak net wat donkerder en minder scherp, waardoor ze bijna altijd op plaats vier eindigde. Wat ik trouwens grappig vond is dat de foto’s van verschillende aanbieders gedrukt worden op dezelfde papiersoort (zie je aan de achterzijde) en dat dit toch zorgt voor een heel ander beeld. Hoe een printer ingesteld staat doet heel erg veel dus!

Kruidvat en Pixum
Links Pixum, rechts Kruidvat Briljant mat

Een korte samenvatting

Poeh wat een verhaal zul je misschien denken, dus nog even in het kort. Ga je voor de allerscherpste foto’s, ga dan voor Pixum. Vind je kleur het belangrijkst, ga dan voor Kruidvat Briljant mat. De kleuren zijn hierbij het meest in balans en nog steeds goed scherp. Vind je scherpte minder belangrijk en hou je van een heel subtiel tintje roze, kies dan voor Smartphoto glanzend.

Nog een kleine disclaimer. Ik heb in deze blog gekeken naar mijn eigen foto’s en waar deze het mooiste uitkwamen. Ondanks dat ik zo objectief mogelijk heb proberen te zijn, is het natuurlijk ook een deel smaak.

Bij het boeken van een shoot kan ik mijn map met afdrukken natuurlijk altijd meenemen, zodat je het met eigen ogen kunt zien. Ik help je natuurlijk graag om de beste afdrukken te krijgen van jouw foto’s!

Om jullie nog extra te laten profiteren van deze blog, heb ik met Pixum een leuke korting kunnen regelen (waar ik zelf ook nog een kleinigheidje voor krijg, affiliate). Ga voor 10% korting op je bestelling via deze link naar Pixum.

Kies je liever voor gratis verzending vanaf een bestelling van 30 euro? Dan kun je deze link gebruiken.

Update: Na het zien van de afdrukken op Kruidvat Briljant mat papier, kon ik niet het niet laten om ook de Briljant glanzend te proberen. Nou, daar hadden we het tintje roze hoor. Heel typisch, dat het matte papier zo ontzettend mooi was, maar het glanzende papier weer ontzettend tegenviel. Dus eindconclusie Pixum is het beste, maar mocht je echt matte foto’s willen kan Kruidvat Briljant mat prima, maar Kruidvat Briljant  glanzend is echt een no go.

Nieuwsgierig naar mijn shoots? Klik voor zwangerschapsshoots, newbornshoots of gezinsshoots.

TAGS

SHARE THIS STORY